Tekmovanje RUBIKON

28. 1. 2019 | Dodiplomski, Oglasna deska

RUBIKON – tekmovanje slovenskih študentov v predstavitvi sodb Evropskega sodišča za človekove pravice

 

O tekmovanju

Rubikon je majhna reka v severni Italiji, ki jo je leta 49 pr.n.š. s svojo vojsko prečkal Cezar, čeprav je bilo to po rimskem pravu prepovedano. Ime tekmovanja tako simbolizira mejo, ki je evropska država ne sme prestopiti, če ne želi priti v konflikt z minimalnimi evropskimi standardi varstva človekovih pravic in z njihovim varuhom, Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.

Tekmovalci se usposabljajo, da bodo znali določiti to mejo, torej predvideti, kako bo ESČP odločilo v novem konkretnem primeru, v katerem bodo morda sodelovali kot zastopniki pritožnikov, tožene države ali kot tisti, ki bodo pripravljali zakonske rešitve ali sodne odločitve.  

Rubikon pomaga pri usposabljanju slovenskih pravnikov za: bolj kakovostno zastopanje pritožnikov in države ter odgovornejšo skrb za varstvo konvencijskih pravic pri sprejemanju in uporabi predpisov in pri delovanju rednih in ustavnega sodišča ter odvetništva.

Poznavanje judikature ESČP je izjemnega pomena, saj je Konvencija v Sloveniji zavezujoči del notranjega prava, zato je država dolžna spoštovati in izvrševati sodbe ESČP, ki se nanašajo nanjo; da bi to uspešno opravljala, pa mora upoštevati celotno prakso ESČP. Tekmovanje spodbuja študente k pridobivanju znanj in sposobnosti, da bodo v svojem profesionalnem življenju pri anticipiranju odločitev ESČP uspešnejši kot so bile dosedanje generacije v Sloveniji.

Tekmovalci si sami izberejo, kateri slovenski primer pred ESČP bodo predstavili..

Tekmovanje je posvečeno 25-letnici ratifikacije EKČP.

 

Potek tekmovanja

Na finalu imajo tekmovalci deset minut časa, da predstavijo sodbo ESČP (zoper Slovenijo), ki so si jo izbrali sami. Nato odgovarjajo na vprašanja komisije, v kateri so profesorji in (nekdanji) ustavni sodniki ter strokovnjak za govorništvo.

 

Prijava

Vsi zainteresirani študentje se na tekmovanje prijavite prek elektronske pošte referat@epf.nova-uni.si do 20.2.2019 (v sporočilu napišete še katero sodbo ste si izbrali). V primeru večjega števila prijav, bomo na fakulteti izvedli predtekmovanje. Morebitni datum predtekmovanja bo naknadno znan.

 

Finale tekmovanja

XIV. finale tekmovanja Rubikon bo 23. maja 2019 na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Tekmovalci, ki se bodo udeležili finala bodo dobili diplome in knjižne nagrade, zmagovalec pa prejme pokal.

Doslej so na tekmovanju že nastopali študentje s  pravnih fakultet v Ljubljani in Mariboru, Evropske pravne fakultete, FDV in Fakultete za upravo, ki so lepo povabljeni, da sodelujejo tudi na finalu  tekmovanja Rubikon 2019.

 

Na dosedanjih trinajstih  tekmovanjih so zmagali: 2018 – Anej Irgolič, 2017 – Špela Lovšin, 2016 – Aljoša Polajžar, 2015 – Rok Dacar, 2014 – Laura Martinčič in Katja Krušec, 2013 – Simona Zupančič, 2012 – Neža Šubic, 2011 – Marjana Trebižan, 2010 – Sanda Šabić, 2009 – Ana Kastelec,  2008 – Nina Zupan, 2007 – Staša Nunič, 2006 – Nina Scortegagna.

 

Utrinke s preteklih tekmovanj najdete zlasti na naslednjih naslovih:

 

Organizator: dr. Ciril Ribičič