Erasmus+ izkušnja študenta Evropske pravne fakultete – Univerza v Zagrebu

17. 12. 2018 | Aktualno, Za študente

Študent Evropske pravne fakultete Nove univerze, Leon Bernot, je v spomladanskem semestru študijskega leta 2017/2018 odšel na študijsko izmenjavo Erasmus+ programa na Pravno fakulteto Univerze v Zagrebu. Spodaj lahko preberete njegovo izkušnjo, s katero je pridobil nova mednarodna poznanstva. 

Moja Erasmus+ izkušnja

V spomladanskem semestru študijskega leta 2017/2018 sem se odločil za študijsko izmenjavo Erasmus+ programa na pravni fakulteti, Univerze v Zagrebu.

Prva izbira je bila univerza na Nizozemskem, ker možnost bilateralnega sporazuma med našo in gostujočo univerzo ni bila mogoča, sem se odločil oditi v sosednjo Hrvaško. Pomemben kriterij za navedeno je bila bližina Univerze, saj sem zaradi delovanja v Študentskem svetu in ostalih osebnih okoliščin potreboval redno obiskovati Slovenijo.

Kljub dejstvu, da je Zagreb najbližja prestolnica Ljubljani, sem jo pred izmenjavo obiskal le dvakrat. Zaradi tega sem potreboval nekaj časa, da so mi tramvaji in avtobusne linije postale znane in razumljive, ter mi omogočale ogled in prevoz po arhitekturno zanimivem Zagrebu. Ker sem stanoval v centru mesta, je pot do fakultete potekala peš.

Bil sem pozitivno presenečen z utečenim delovanjem Študentskih organizacij in manj s komuniciranjem in posredovanjem informacij s strani fakultete. Poleg vseh študentskih obveznosti sem si vzel čas za družabne dogodke in izlete, katere so organizirali člani ESN Zagreb. V bok prednostim formalnega izobraževanja v tujini se lahko postavi med evropsko/svetovno druženje z ostalimi udeleženci Erasmus+ programa.

Študij na pravni fakulteti v Zagrebu je kompleksen, časovno obsežen, a na koncu je pridobljeno znanje vredno truda. Profesorski kader in asistenti so dobro usposobljeni. Imel sem nekaj zapletov glede izvedbe določenih predmetov, ker so se predmeti med seboj prekrivali in začetki izvajanja predmeta časovno razlikovali, se prekrivanje ni moglo predvidevati oz. se nanje pravočasno odzvati.

Nova mednarodna prijateljstva odtehtajo vsako majhno življenjsko težavo ali neprijetnost na izmenjavi. Da se takšna prijateljstva tudi časovno ohranjajo je dokaz moje novoletno potovanje v Makedonijo, kjer me čakata Lisa in Ana.

Vsem, ki se za izmenjavo Erasmus+ še niste odločili, to toplo priporočam.

Leon Bernot